Як поділити бізнес при розлученні

При розлученні завжди постає питання поділу спільного майна подружжя. За загальним правилом набуте подружжям майно за час перебування у шлюбі, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності. І у разі поділу такого майна частки дружини та чоловіка є рівними.

При поділі бізнесу та корпоративних прав виникає, як правило, багато питань, оскільки такі ситуації прямо не описані в законодавстві, але відповідь на них можна знайти в судовій практиці.

Як бути, якщо один з подружжя є учасником господарського товариства? З цього приводу Верховний суд зазначає, що грошові кошти, внесені одним з подружжя, який є учасником господарського товариства, у статутний капітал цього товариства за рахунок спільних коштів подружжя, стають власністю цього товариства, а право іншого з подружжя на спільні кошти трансформується в інший об`єкт – право вимоги на виплату частини вартості такого внеску. При цьому одним з визначних є той факт, що грошові кошти набуті подружжям під час їх спільного проживання.

Якщо чоловік або дружина є власником акцій акціонерного товариства то, Верховний суд вказує, що за загальним правилом акції можуть бути об’єктом права спільної сумісної власності і предметом поділу між подружжям, якщо вони були придбані за спільні кошти подружжя.

Якщо ж за час шлюбу один із подружжя отримував дохід від продажу акцій та витрачав ці кошти в інтересах сім’ї, то суди не знаходять підстав для задоволенні позовів про розподіл доходу у вигляді грошей від продажу акції.

У випадку, якщо один з подружжя є ФОП-оп або приватним підприємцем все не так однозначно, оскільки при такій формі ведення підприємницької діяльності не утворюється статутний капітал та відсутній реєстр майна, який перебуває у  власності саме ФОП-а або приватного підприємця, а не фізичної особи.

Довгий час судова практика йшла таким шляхом, що не визнавала майно приватного підприємства чи ФОП-а об’єктом спільної сумісної власності подружжя. Інший із подружжя лише мав право на частку одержаних доходів від такої діяльності.

В останні роки судова практика щодо такої категорії справ змінюється. Відтак, за новим підходом Верховного суду майно ФОП-а (яке використовується для господарської діяльності фізичної особи-підприємцем) вважається спільним майном подружжя, як і інше майно, набуте в період шлюбу, за умови, що воно придбане за рахунок належних подружжю коштів.

Підбиваючи підсумки необхідно зазначити, що при вирішення питання про розподіл бізнесу вирішальними є декілька критеріїв, а саме яка форма ведення підприємницької діяльності (товариство з обмеженою відповідальністю, акціонерне товариство, ФОП); та чи були задіяні спільні кошти подружжя у підприємницькій діяльності.

Це необхідно враховувати не тільки, коли постало питання розподілу майна, але при започатковуванні бізнесу. Найкращим варіантом найчастіше стають шлюбні контракти, в яких зазначається які саме частки майна не підлягають поділу і які діляться.

Адвокати АО «Неофеліс Ло Груп» мають багаторічний успішний досвід представництва інтересів по сімейним справам, зокрема й при поділі спільного майна подружжя, та можуть надати кваліфіковану правову допомогу на всіх стадіях процесу.

Якщо у Вас виникли додаткові питання або Вам необхідна правова допомога чи консультація, то зв’язатися з нами можна через електрону пошту neofelis.lg@gmail.com, за номером телефону 050 471 7771 або через сайт neofelis.com.ua

Катерина Бєжанова

Керуючий партнер АО Неофеліс Ло Груп