Водіння у нетверезому стані: винуватий без вини

За керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції передбачена адміністративна відповідальність.

Кількість водіїв відносно яких складаються адмінпротоколи за водіння в нетверезому стані з кожним роком тільки зростає, наприклад за 2020 рік їх було більше складено 100 тисяч. Левова їх частка таких протоколів мітить чисельні процедурні порушення, факти та обставини висвітлені однобоко та не відображають дійсність.

Ключовим в дані категорії справ є встановлення стану сп’яніння водія, процедура огляду регламентована ст. 266 КУпАП, Інструкцією про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, та декількома іншими підзаконними актами.

Матеріали про адміністративне правопорушення скеровуються працівниками поліції до суду першої інстанції з порушенням вказаних норма. Суди першої інстанції через свою велику завантаженість та короткий строк притягнення до адмінвідповідальності не досліджують ретельно обставини справи й не надають їм належну правову оцінку та, як правила виносять рішення з визнанням вини водія.

Такі рішення можна оскаржити до суду апеляційної інстанції.  В разі подання обґрунтованої апеляційної скарги з детальним описом всіх порушень, які були допущень як поліцією, так і судами суди, вже суд апеляційної інстанції

Так в останній виграній справі, адвокат АО «Неофеліс Ло Груп» довів, що огляд клієнта на стан сп’яніння був проведений з порушенням та, як наслідок, апеляційний суд визнав особу невинуватою та скасував накладений штраф (з повним текстом рішення можна ознайомитись за посиланням або за номером справи в ЄДРСР 953/7271/20).

Адвокати АО «Неофеліс Ло Груп» мають багаторічний успішний досвід представництва інтересів по даній категорії справ та можуть надати кваліфіковану правову допомогу на всіх стадіях процесу.

Якщо у Вас виникли додаткові питання або Вам необхідна правова допомога, то зв’язатися з нами можна в соціальних мережа, через електрону пошту neofelis.lg@gmail.com або за номером телефону 050 471 7771.

Адвокат АО «Неофеліс Ло Груп» Володимир Романченко